چه چیزهایی موجب تفاوت انواع کمپرسور می شود + بهترین کمپرسور سردخانه
سردخانه ها بخشی لاینفک در هر صنعت هستند و غیرممکن است که حلقه ی زنجیره ایِ یک صنعت خاص، به آن ها متصل نباشد. از طرفی، نظر به گسترش قابل توجه صنعت تبریدی، دائما بر انواع کمپرسور افزوده می شود و می توان تکنولوژی های بهتر و کمپرسورهای بیش تری را در جهان مشاهده کرد. هرچند اکثرِ این کمپرسورهای جدید عموما بر پایه ی عملکردی یکسان استوارند. نظر به انواع گوناگونی که از کمپرسور می توان در جهان مشاهده کرد،
در این مقاله قصد داریم راجع به فاکتورهایی که یک کمپرسور سردخانه را با دیگری متفاوت می سازند، سخن بگوییم و بهترین انواع کمپرسور را برای استفاده در سردخانه معرفی کنیم.
نگاهی به طراحی و ساخت انواع کمپرسور سردخانه
کمپرسورهای برودتی، به منظور پیاده سازی تکنولوژیِ تبریدی در سیستم سردخانه یا هر سیستم دیگری که به سرما نیاز داشته باشد، استفاده می شوند. این کمپرسورها می توانند بازه های مختلفی از دما را در سیستم پیاده کنند و دست دردستِ کندانسور، اواپراتور و دیگر قطعات سردخانه، پروژه های تبریدی را به بازدهِ مدنظر برسانند. یک کمپرسور خوب باید روان و با مصرف انرژی کم کار کند؛ به علاوه این را نیز باید تضمین کند که دمای معین شده در سیستم را قطعا پیاده خواهد کرد.
پایه و اساسِ عملکرد انواع کمپرسورهای سردخانه، تقریبا یکسان است. کمپرسورهای سردخانه با گرداندن گاز سردخانه در سیستم، گرما را دریافت و آن را به خارج از محیط انتقال می دهند. به این گونه، بخشی از سردخانه یا تمام فضای سردخانه، دمای کنترل شده ای را دریافت خواهند کرد. کمپرسور، با کمکِ مشخصات ترمودینامیکِ گاز مبرد کار می کند. به عبارتی، گاز مبرد باید بین فازهای مایع و گاز دائما جابه جا شود، تا بتوان آن دمایی را که در سردخانه انتظار می رود، دریافت کرد.
قانون کار کمپرسور سردخانه این است: هر قدر فشار بیش تری روی گاز اعمال شود، دمای آن بالاتر خواهد رفت. به این شکل، این امکان برقرار می شود که بتوان راحت تر و دقیق تر جریان گاز را در سیستم مدیریت کرد. همان طور که بازرگانی گرام بارها در مقالات پیشین خود به آن اشاره کرده است، کمپرسور «قلبِ» سیستم تبریدی شماست. پس باید با دقت انتخاب و خریداری شود.
با این وجود، یکی از سوالات عمده ای که پیش از خرید کمپرسور وجود دارد، این است که انواع کمپرسور دقیقا چه تفاوتی با هم دارند؟ چه فاکتورها و المان هایی موجب تفاوت یک مدل کمپرسور، با انواع دیگرِ آن می شود؟ در ادامه بیش تر راجع به آن صحبت خواهیم کرد.
زنجیره ی تبریدی، اولین عامل تفاوت در انواع کمپرسور
هر کدام از انواع کمپرسور قطعا مزایا و معایب خود را دارند. پایه ترین چیزی که موجب تفاوت کمپرسورها از یک دیگر می شود، روشی ست که از طریق آن تغییرات دمایی را پیاده می کنند. شکی نیست که نوع قطعات درونِ کمپرسور نیز بسته به نوع کمپرسور می تواند متفاوت باشد. عملکرد انواع مختلف کمپرسور نیز با یک دیگر متفاوت است. جالب تر این که نظر به نوع کمپرسور، شما می توانید ایمپلر و روتورهای متفاوتی را در آن پیاده کنید. پس به طور کلی، هر کدام از انواع مختلف کمپرسور، زنجیره ی تبریدی را به شکل متفاوتی پیاده می کند.
- نکته طلایی: دقت کنید که خرید کمپرسور سردخانه و انتخاب یکی از انواع کمپرسور از میان طیف گسترده ی این محصول، تصمیمی بسیار مهم است. شما باید در حین خرید این قطعه، فاکتورهای مختلفی را مدنظر قرار دهید. به عنوان مثال، این مهم است که بدانید کمپرسورهای معمولی عموما با برق کار می کنند و این برق از طریق سیستم انتقال نیروی درون کمپرسور تامین می گردد (پیستون و میل لنگ).
این که کمپرسور شما تا چه حد بازدهی دارد و چقدر انرژی مصرف می کند، تاثیر مستقیمی در هزینه های نهایی سیستم تبریدی سردخانه ی شما دارد. پس حتما میزان مصرف انرژی برق را در کمپرسور تحت نظر داشته باشید.
چه فاکتورهای دیگری موجب تفاوت کمپرسورها می شود؟
شناخت روند کار کمپرسور برای هر سردخانه ای ضروری ست. با توجه به این که عملکرد هر کمپرسور بسته به نوع آن فرق می کند، باید حتما با فاکتورهای دخیل در تفاوت هر نوع کمپرسور با نوعِ دیگر آشنا باشیم.
عواملی که در این بخش لیست شده اند، از جمله مواردی هستند که موجب تفاوت انواع کمپرسور با یک دیگر می شوند:
- ظرفیت سرمایشی: کمپرسور سردخانه معمولا از نظر گنجایش برودتی، ظرفیت بالاتری دارد. به این ترتیب، قادر است که دماهای پایین تری را در سردخانه پیاده کند.
- بازده سیستم: همان طور که پیش از این به آن اشاره شد، این که کمپرسور سردخانه شما چه نوعی از انرژی را مصرف می کند، یکی از وجوه تمایز آن با دیگر انواع کمپرسور است. انتخاب صحیح کمپرسور می تواند تا حد قابل توجهی از مصرف انرژی سردخانه بکاهد. هر قدر کمپرسور شما بازدهی انرژی بالاتری داشته باشد، میزان هزینه ای که باید برای انرژیِ سردخانه کنار بگذارید، کم تر خواهد بود.
- طیف دمایی: یکی دیگر از مواردی که موجب تفاوت انواع کمپرسور می شود، طیف دمای خروجی در کمپرسور است. هر نوع کمپرسور می تواند بازه ی مشخصی از دما را در سیستمِ هدف پیاده کند. در حالی که ما کمپرسورهایی را داریم که می توانند تا دمای ۴۰- درجه سانتی گراد را پیاده کنند، برخی کمپرسورها قادر به تولید چنین دمایی نیستند.
- قطعات کمپرسور سردخانه: کمپرسور عموما از قطعاتی ساخته شده است که می توانند در دمای بسیار پایین عمل کنند، بدون آن که هیچ خدشه ای به آن ها وارد شود. چنین عملکردی، نیازمند آبکاری های مخصوص، عایق بندی ویژه و ساختار درونیِ خاص است. به همین دلیل، قطعات هر نوع کمپرسور ممکن است با انواع دیگر متفاوت باشد.
- نوع روغن سردخانه: این که کمپرسور به کدام روغن سردخانه به عنوان روان کننده نیاز دارد و چگونه آن را مدیریت می کند، از جمله دیگر عواملی ست که موجب تفاوت مدل های مختلف کمپرسور می شود.
طراحی کمپرسورها و اثر آن در سیستم تبریدی
طراحی سیستم داخلی و قالب بیرونیِ کمپرسور سردخانه، یکی از عوامل تاثیرگذار در تفاوتِ مدل های مختلف کمپرسورهاست. دقت کنید که ممکن است دو کمپرسور هر دو اسکرو باشند، اما نظر به تفاوتِ مدل آن ها، جزئیات خاصی در طراحی دو کمپرسور لحاظ شده باشد.
این جزئیات می توانند در عملکرد کمپرسور هم دخیل باشند. هر مدل کمپرسور می تواند یک سیستم مدیریتیِ پیچیده و متفاوت داشته باشد. به عنوان مثال، یک نوع کمپرسور ممکن است به یک سیستم کنترل پیشرفته تجهیز شده باشد که هم عملکرد آن را بهبود می بخشد، هم بازدهی سیستم را بیش تر می کند.
از سویی، یک کمپرسور ممکن است سنسورهای دماییِ متفاوتی نسبت به کمپرسور دیگر داشته باشد. بماند که سرعت متغیر کمپرسورها عموما با هم متفاوت است و احتمال آن وجود دارد که از یک ترفند متفاوت، برای دستیابی به دمای مورد نیاز شما استفاده کنند.
نظر به عوامل بالا، انتخاب بهترین کمپرسور برای سردخانه ممکن است بسته به انتظارات شما، متفاوت باشد. جهت انتخاب بهترین کمپرسور برای سیستم خود، لازم است با یک کارشناس خبره ی تبریدی ارتباط بگیرید. کارشناسان بازرگانی گرام، هر لحظه آماده ی راهنمایی و کمک به شما هستند.
برای دریافت اطلاعات جامع در مورد انواع کمپرسور سردخانه و انتخاب بهترین کمپرسور برای نیازهای سردخانه ای شما، منابع زیر را پیشنهاد میکنیم:
- ARANER – این وبسایت مقایسهای بین کمپرسورهای اسکرو و سانتریفیوژ ارائه میدهد و عواملی مانند هزینه اولیه، کارایی عملیاتی و نگهداری را در انتخاب بهترین کمپرسور بررسی میکند. توضیحاتی در مورد سرعت، بالابری فشار، کارایی، سطح صدا، هزینه چرخه زندگی و جمعوجور بودن بین این دو نوع کمپرسور ارائه شده است. آدرس وبسایت: www.araner.com
- Compressors Unlimited – این منبع اطلاعاتی در مورد انواع کمپرسورهای سردخانه مانند پیستونی، اسکرو و اسکرال به همراه معماری سیستمهای آنها شامل باز، هرمتیک و نیمههرمتیک ارائه میدهد. این سایت به بررسی عملکرد، مناسب بودن و جزئیات عملیاتی هر نوع کمپرسور کمک میکند تا بر اساس نیازهای سردخانهای شما انتخابی آگاهانه داشته باشید. آدرس وبسایت: www.compressorsunlimited.com
- DirectIndustry – این راهنمای خرید به شما کمک میکند تا با در نظر گرفتن عواملی مانند ظرفیت سرمایشی مورد نیاز، عوامل اقتصادی، سطح صدا و نیاز به فضا، کمپرسور سردخانهای مناسب را انتخاب کنید. توضیحاتی در مورد تفاوتهای بین کمپرسورهای باز، هرمتیک و نیمههرمتیک به همراه مزایا و معایب کمپرسورهای پیستونی، اسپیرال (اسکرال) و اسکرو ارائه شده است. آدرس وبسایت: guide.directindustry.com
سوالات متداول همراه با پاسخ در خصوص انواع کمپرسور سردخانه و بهترین کمپرسور برای سردخانه
کمپرسورهای سردخانه معمولاً در سه دسته اصلی طبقهبندی میشوند: کمپرسورهای پیستونی، اسکرو (پیچی)، و سانتریفیوژ (محوری). هر کدام از این انواع برای کاربردهای مختلف با توجه به ظرفیت، فشار کاری و کارایی مورد استفاده قرار میگیرند.
انتخاب بهترین کمپرسور برای سردخانه به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله اندازه و نوع سردخانه، دمای مورد نیاز، هزینههای اولیه و عملیاتی، و میزان کارایی مورد انتظار. کمپرسورهای اسکرو برای سردخانههای بزرگ تجاری و صنعتی به دلیل کارایی بالا و تعمیر و نگهداری آسان ترجیح داده میشوند، در حالی که کمپرسورهای پیستونی ممکن است برای سیستمهای کوچکتر مناسبتر باشند.
افزایش کارایی کمپرسور شامل نگهداری منظم، تنظیم دقیق فشار و دما، بهینهسازی سیکل تبرید، و استفاده از روغنها و مبردهای با کیفیت است. همچنین، بهروزرسانی سیستمهای قدیمی با فناوریهای جدیدتر و کارآمدتر میتواند به صرفهجویی قابل توجهی در انرژی منجر شود.
بله، کمپرسورهای اینورتر که قابلیت تنظیم سرعت دارند، میتوانند با تطبیق با نیازهای دقیق تبرید، بهرهوری انرژی را بهبود بخشند. این کمپرسورها با کاهش تلفات انرژی در زمانهای بار کم، میتوانند به صورت قابل توجهی هزینههای عملیاتی را کاهش دهند.
کمپرسورهای اسکرو از دو پیچ موازی برای فشردهسازی مبرد استفاده میکنند و برای کاربردهای صنعتی با ظرفیت بالا مناسب هستند. آنها کارآمدتر و دارای طول عمر بیشتری نسبت به کمپرسورهای پیستونی هستند که از حرکت رفت و برگشتی پیستون برای فشردهسازی مبرد استفاده میکنند و بیشتر در سیستمهای کوچکتر به کار میروند.
عوامل تأثیرگذار شامل نوع و اندازه سردخانه، دمای مورد نظر برای نگهداری محصولات، فرکانس استفاده و بار تبرید، بودجه موجود، و ملاحظات مرتبط با کارایی و پایداری محیطی است. انتخاب درست بستگی به تعادل بین نیازهای عملیاتی و اهداف اقتصادی دارد.