اصول ساخت سردخانه گوشت
فهرست مطالب
Toggleگوشت یکی از مهم ترین مواد غذایی در سفره ایرانی ها است. برای نگهداری از گوشت از سردخانه استفاده می شود. گوشت قرمز و سفید را می توان به صورت طولانی مدت یا کوتاه مدت درون سردخانه نگهداری کرد بنابراین ساخت سردخانه گوشت به صورت اصولی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
نکاتی برای ساخت سردخانه گوشت
برای جلوگیری از فاسد شدن انواع گوشت باید ساخت سردخانه گوشت به صورت اصولی را جدی گرفت. سردخانه های گوشت به دو دسته سردخانه مخصوص نگهداری گوشت سفید و سردخانه مخصوص نگهداری گوشت قرمز تقسیم بندی می شوند. در ادامه ابتدا به بررسی هر یک از این نوع سردخانه ها خواهیم پرداخت سپس نکات کلیدی برای طراحی سردخانه گوشت را مطالعه خواهید کرد.
انواع سردخانه گوشت و کاربردهای آن
- سردخانه زیر صفر: برای نگهداری گوشت منجمد در دمای بین ۱۸- تا ۲۵- درجه سانتیگراد طراحی شدهاند. این نوع سردخانهها برای حفظ کیفیت و جلوگیری از فساد گوشت در طولانیمدت ضروری هستند.
- سردخانه بالای صفر: مناسب برای نگهداری گوشت تازه در دمای بین ۰ تا ۴ درجه سانتیگراد. این سردخانهها برای نگهداری کوتاهمدت گوشت قبل از فرآوری یا توزیع استفاده میشوند.
- سردخانههای تخصصی: مانند سردخانههای قطعهبندی گوشت که برای نگهداری و فرآوری همزمان گوشت طراحی شدهاند. این سردخانهها معمولاً مجهز به سیستمهای پیشرفته کنترل دما و رطوبت هستند.
سردخانه گوشت سفید :
از سردخانه گوشت سفید برای نگهداری مواد غذایی نظیر آبزیان ، غیر آبزیان استفاده می شود. این نوع سردخانه بیشترین میزان استفاده را در میان سایر سردخانه های مواد غذایی و پروتئینی دارد.
سردخانه مخصوص نگهداری گوشت قرمز
از سردخانه گوشت قرمز برای نگهداری گوشت گوساله ، گوسفند ، شتر و … استفاده می شود. برای نگهداری انواع گوشت از دو نوع سردخانه ثابت و متحرک استفاده می شود.
قبل از ورود لاشه گوشت به سردخانه ابتدا باید لاشه گوشت به کمک آب به خوبی شسته شود سپس سطح گوشت خشک شود. برای عبور جریان هوا از بین لاشه گوشت ها آن ها را از سطحی آویزان می کنند.
برای یخ زده کردن لاشه گوشت از دستگاه های سرمازا با دمای حداقل -35 درجه سلسیوس و سرعت گردش هوای 3.5 متر در ثانیه استفاده می شود.
برای نگهداری گوشت قرمز از سردخانه بالای صفر و سردخانه زیر صفر استفاده می شود. رنج دمای سردخانه بالای صفر برای نگهداری گوشت بین 0 تا 15 درجه سانتی گراد می باشد که در فضای این سردخانه ، گوشت به مدت 7 روز یا کمتر نگهداری می شود.
از سردخانه زیر صفر درجه نیز برای نگهداری طولانی مدت گوشت استفاده می شود.
مراحل طراحی و ساخت سردخانه گوشت
- نیازسنجی و برنامهریزی: تعیین ظرفیت سردخانه، نوع محصولات (گوشت قرمز، مرغ، ماهی)، و مدت زمان نگهداری. همچنین، بررسی نیاز به سیستمهای چندمنظوره برای نگهداری همزمان محصولات مختلف.
- انتخاب تجهیزات سرمایشی: استفاده از کمپرسورها، اواپراتورها، و کندانسورهای با راندمان بالا. سیستمهای Cascade برای سردخانههای زیر صفر و سیستمهای مستقیم برای سردخانههای بالای صفر توصیه میشوند.
- عایقبندی و ساختار: استفاده از پنلهای ساندویچی با عایق پلییورتان برای دیوارها و سقف. این عایقها از هدررفت انرژی جلوگیری کرده و هزینههای عملیاتی را کاهش میدهند.
نکاتی برای ساخت سردخانه گوشت
در فرآیند ساخت سردخانه گوشت باید به میزان دما ، میزان رطوبت و گردش مناسب هوا توجه گردد. برای طراحی سردخانه مخصوص گوشت قرمز و سفید بهتر است موارد زیر را رعایت کنید :
- سردخانه باید دارای فضایی مجزا برای شست و شوی گوشت باشد.
- استفاده از اواپراتور با کیفیت در فضای سردخانه
- عایق بندی سردخانه مخصوص نگهداری گوشت باید به صورت اصولی انجام شود تا از ورود رطوبت به فضای درز پانل ها جلوگیری شود.
- سردخانه های بزرگ بهتر است به کمک دو مدار برودتی طراحی شوند. تا در اثر از کار افتادن یکی از مدارها ، مدار دوم آغاز به کار کند.
- تعبیه کردن برق اضطراری در سیستم ها
- استفاده از بهترین کمپرسورها
- استفاده از ساندویچ پانل با ضخامت مناسب
- سردخانه گوشت بهتر است مجهز به درب کشویی با عایق بندی مناسب و کامل باشد.
- استفاده از سیستم سرمایشی فریونی در فضای سردخانه
- ساخت سردخانه گوشت باید به صورت اصولی و دقیق باشد.
مزایا و چالشهای ساخت سردخانه گوشت
- مزایا:
- افزایش ماندگاری گوشت و کاهش ضایعات ناشی از فساد.
- امکان نگهداری حجم بالایی از محصولات در شرایط بهینه، که برای صنایع بزرگ گوشت ضروری است.
- استفاده از فناوریهای نوین مانند سیستمهای کنترل هوشمند دما و رطوبت برای بهبود کیفیت محصولات.
- چالشها:
- هزینههای بالای ساخت و نگهداری، بهویژه برای سردخانههای زیر صفر.
- نیاز به برنامهریزی دقیق برای مدیریت انرژی و کاهش هزینههای عملیاتی.
- رعایت استانداردهای بهداشتی و ایمنی برای جلوگیری از آلودگی گوشت.
هزینه ساخت سردخانه گوشت
قیمت ساخت سردخانه گوشت با توجه به موارد زیر سنجیده می شود :
- ابعاد سردخانه
- نوع سردخانه
- تناژ
- دمای سردخانه
- برق مصرفی
- نوع ساندویچ پانل
- نوع کندانسور و کمپرسور
- تابلو برق سردخانه
- نوع درب سردخانه
- تجهیزات کنترلی به کار رفته در ساخت سردخانه گوشت
گروه تولیدی بازرگانی گرام
شرکت بازرگانی گرام دارای سابقه ای درخشان در زمینه ساخت انواع سردخانه و چیلر است. این گروه تولیدی همچنین در صنعت تجهیزات مربوط به سردخانه و سیستم های سرمایشی نیز در حال فعالیت می باشد.
در صورتی که شما تمایل به ساخت سردخانه گوشت را دارید می توانید همین حالا با شماره های زیر تماس بگیرید و از همکاران ما مشاوره لازم را دریافت کنید :
شماره های ثابت :
07136360855
07137740168
شماره های همراه :
09170621110
09170541110
نتیجه گیری :
ساخت سردخانه گوشت باید به صورت اصولی و کاربردی انجام شود. در صورتی که سردخانه مخصوص نگهداری گوشت دارای فضایی مناسب نباشد لاشه گوشت ها فاسد می شوند و در نتیجه صاحبان این مشاغل ضرر زیادی خواهند کرد.